Špenátovo-česnekové Risotti Carnaroli

Špenátovo-česnekové Risotti Carnaroli

  • 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky
  • 1/2 nakrájeného pórku 
  • 1 mrkev nakrájená na kolečka
  • 3 hrsti čerstvého baby špenátu
  • 3 vetší mrkve nakrájená na kousky
  • 2 hrnky rýže Carnaroli
  • 1 rostlinná smetana
  • strouhaná mozarella
  • oříšek másla
  • sůl, pepř, libeček a čerstvá petrželka dle chuti 

Orestujeme česnek a pórek. Do základu přidáme nakrájenou zeleninu, špenát a vše orestujeme. Připravíme si rýži, kterou jsme dopředu několikrát proprali v několika vodách. Přisypeme do orestované zeleniny a následně směs znovu orestujeme. Přilijeme vodu a dusíme do měkka. Ke konci přilijeme smetanu a přidáme oříšek másla. Dochutíme a podáváme se strouhanou mozarellou a čerstvou mrkvičkou. Je to úžasný a zdravý bezmasý hlavní chod.  

Dobrou chuť vám přeje Tínka

Vynikající rýže na rizoto

Pro přípravu risotta se používá rýže s vysokým obsahem škrobu, s kulatým středním tvarem zrn. Taková rýže má schopnost absorbovat tekutinu a uvolnit škrob a je lepkavější než dlouhozrnné varianty a risotto je díky tomu skutečně hedvábné.