Veganský semínkový chléb

Veganský semínkový chléb

Tento chléb vznikl poté, co jsem zjistila, že mi škodí bílá pšeničná mouka. Mé tělo reagovalo na potraviny z pšenice lehkými otoky a sníženou funkcí štítné žlázy. Pokud jsem 2-3 dny tuto mouku nejedla, okamžitě jsem zaznamenala ústup otoků.Vymýšlela jsem varianty, které by uspokojily mé chuťové buňky. Protože miluji ořechy a semínka, našla jsem způsob, jak spojit příjemné s užitečným.

ingredience

  • 100g dýňových semínek
  • 100g chia semínek
  • 100g lněných semínek
  • 100g sezamových semínek
  • 100g namletých ovesných vloček
  • 200g slunečnicových semen
  • 50g datlí
  • 50g vlašských ořechů
  • 100g mandlí
  • 2 špetky soli

Jsou dvě varianty, jak postupovat při přípravě tohoto chleba.

1, varianta je ta, že použijeme všechny ingredience v nemletém stavu.

2, varianta, kterou já osobně doporučuji, je tato: Chia semínka, lněná semínka a mleté ovesné vločky namočíme ve 450 ml vlažné vody. Promícháme a necháme 5 minut odstát. Všechny ostatní ingredience vhodíme do mixéru a lehce pomeleme tak, aby směs měla hrubší strukturu. Poté přidáme namočenou směs a dobře promícháme. Směs se nám krásně lepí. Upěchujeme ji do hranaté formy, pečeme na 200 st.C 50 minut. Před pečením doporučuji vršek potřít olivovým olejem. Toto je varianta použitelná pro klasickou troubu.

A teď ještě malá poznámka: Pokud máte k dispozici domácí pekárnu, takto hotové těsto vložíte do pekárny a zapnete na program „těsto“. Po deseti minutách se Vám směs krásně promísí a Vy nastavíte program „pečení“ a zvolíte čas 50 minut. Tato verze je mým favoritem.

Přeji Vám dobrou chuť

TINA ENERGY® TVORBA, MINERÁLY A KAMENY, ŠPERKY, DESIGNOVÉ DĚTSKÉ KOLEKCE, TRANSFORAČNÍ OBRAZY A ONLINE KURZY